Janne koirien kanssa
  • info@tassutaiturit.fi
  • 050 356 5646
  • Lähetä viesti jos en vastaa puhelimeen.

Koiran ruokinta ja terveys - Koirankouluttaja Janne Ruokonen

Koiran ruokinta ja terveys

Labbislauma

Mitä koiralle ruoaksi

Koiran ruokinta jakaa mielipiteitä fanaattisista BARF:n kannattajista uskollisiin kuivamuonan merkki-ihannoijiin. Ravintoneuvontaa annetaan koiranomistajille hyvin mielellään erilaisilla nettipalstoilla, vaikka neuvojien antama neuvonta ei perustu välttämättä minkäänlaisiin tutkimuksiin tai koulutukseen. Tämä voi olla koiran kannalta vaarallista, jos neuvot eivät perustu tietoon. Saadut terveysvaikutukset pystytään aina tuhoamaan antamalla vääränlaista ruokaa.

Faktana voidaan pitää sitä, että koirat ja useat kissat tulevat toimeen hyvin monenlaisella ruokavaliolla - tai ainakaan mitään sairastumisen merkkejä ei ole heti havaittavissa. Jokaisen kuivamuonamerkin, olipa sen laatu kuinka huonoa tahansa, käyttäjien joukosta löytyy eläimiä, joilla kyseinen ruokamerkki toimii elämää ylläpitävästi. Lisäksi tiedetään, että kaikki BARF -ruokavaliolla olevat koirat eivät voi hyvin (yleensä kuitenkin syynä dieetin puutteellisuus). Kuivamuonan osalta tilannetta selittää ehkä se, että tietyt koirat ovat geneettisesti hyvin vahvoja kestämään ulkoa tulevaa kuormitusta. Ongelma voi olla myös se, että koira on jo niin "tukossa", ettei ruoan haittavaikutus näy terveydentilassa kovin nopeasti. Voimme myös pohtia tilannetta toisesta näkökulmasta. Osaako koiran omistaja tunnistaa koiransa sairauden oireet? Onko esimerkiksi luonnollista, että ulostetta tulee monta kertaa päivässä tai hyvin vähän ja vaaleana tai että vatsaan kerääntyy kaasua, henki haisee pahalta, esinahan päässä on eritettä, korvat ovat täynnä kahvinpurua jne.? Tunnistatko näitä merkkejä lemmikissäsi? Jos se on mielestäsi normaalia, jatka lukemista ja ymmärrät, että niin ei ole!

Olet mitä imeytät

Aloitetaan hyvin kaukaa sanonnalla "olet mitä syöt", joka ei sinänsä pidä paikkaansa, vaan olisi ehkä parempi sanoa "olet mitä pystyt imeyttämään". Osa hyödynnettävissä olevista ruoka-aineista tulee ulos ulosteena, jolloin koira ei ole pystynyt imeyttämään niitä eikä hyödyntämään ravintoaineita. Ravintoaineiden huonon imeytymisen johdosta koira ei pysty saamaan esimerkiksi tarvittavia vitamiineja tai kivennäisaineita elintärkeisiin toimintoihin. Tämä puolestaan voi pitkällä aikavälillä saada koiran sairastumaan johonkin (krooniseen) sairauteen. Myös tiettyjen ravintoaineiden liikasaanti voi olla haitallista koiralle. BARF -ruokinnan perustuessa lihaisiin luihin voi koira helposti saada liikaa kalsiumia luitten mukana. Kalsium sitoo itseensä muita ravintoaineita ja voi näin ollen myös aiheuttaa ongelmia koiran terveydessä. BARF:ssa saatetaan tehdä helposti virheitä syöttämällä koiralle liikaa lihaisia luita, vaikka oletetaan BARF:n olevan terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio. BARF on yksi raakaravinnon "syöttämistyyli". Siksi pitää myös ymmärtää, että kaikki, jotka syöttävät lemmikkinsä raakaruoalla, eivät ole BARF:laisia.

Kuivamuonat

Yksi kuivamuonien suurimmista ongelmista on niiden laaja kirjo. Mitä ruokaa antaa koiralle? Pussin kyljessä olevat tekstit eivät välttämättä kerro kuluttajalle juuri mitään raaka-aineista, alkuperästä, valmistuksesta jne.

Kuivamuonien valinnassa pitäisi huomio kiinnittää eläinproteiineihin - ei kasviproteiineihin, koska niiden sulattaminen on lihansyöjälle vaikeampaa. Kuivamuonasäkin sisällysluettelossa raaka-aineet on järjestetty painon mukaan. Ensimmäisen viiden ruoka-aineen joukossa pitäisi olla vähintään kaksi lihaperäistä tuotetta. Erikoisruokien, kuten allergiaruokien, kohdalla joudutaan tekemään poikkeus, jolloin niiden ravintoaineiden koostumus voi olla erilainen. Liha ja rasva pitää olla nimetty jonkun eläimen lihaksi tai rasvaksi. Pelkkä "siipikarjanliha/-rasva" ei kerro, onko tuotteessa kanaa, kalkkunaa vai molempia. Lihojen lisäksi koostumuksessa olevien viljojen pitäisi olla kokojyvää ja riisin tummaa. Valkoinen riisi on hiottu energiajyvänen, josta varsinainen ravintorikas kuoriosa on otettu pois. Näiden raaka-aineiden pitäisi löytyä sisällysluettelosta mieluiten lihojen jälkeen. Moni yleisesti kuivamuonassa käytetyistä raaka-aineista on koiralle huonosti sulavaa, kuten esimerkiksi maissi. Ruoan säilöminen olisi tehtävä luonnollisemmin kuin keinotekoisilla säilöntäaineilla.

On tärkeää muistaa, että loppujen lopuksi koira yksilönä kertoo, onko ruoka sille sopivaa vai ei. Ravintoneuvonnassa pitää ottaa huomioon koiran tausta, kuten ikä, sukupuoli, sairaushistoria, lääkekuormitukset, stressitaso; fyysinen ja psyykkinen sekä koiran työtehtävät tai harrastukset. Aina on tärkeää myös arvioida koiran sen hetkinen fyysinen tila; onko koira esimerkiksi pentu, kantava tai imettävä. Sairauksien hoidossa koiran ruokinnan on oltava ammattilaisen käsissä, koska helposti voidaan erehdyksessä antaa koiralle ruokaa, joka pahentaa sairaustilaa (esimerkiksi annetaan virtsakivistä kärsivälle koiralle liikaa puriinipitoisia ruokia).

Muita hoitomuotoja

Tehokas hoitomuoto ravintoterapian lisäksi on akupunktio, jolla voidaan hoitaa niin ihmisten kuin koirienkin terveydentilaa kokonaisvaltaisesti. Perinteinen kiinalainen lääketiede on kehittynyt yli 3500 vuotta sitten, jolloin ymmärrettiin maailman kokonaisuus ilman, että tuijotettiin johonkin tiettyyn yksittäiseen komponenttiin elämän kiertokulussa. Eläinten ja ihmisten hoitaminen akupunktiolla vaatii runsasta tietoutta kiinalaisen lääketieteen filosofiasta. Omana lääkinnällisenä järjestelmänä perinteinen kiinalainen lääketiede tarjoaa akupunktion lisäksi tuina-hierontaa, yrtti- ja ravintoterapiaa sekä akupainantaa. Nämä hoidot korjaavat eläimen ja ihmisen epätasapainon kehon omia paranemismekanismeja hyväksi käyttäen. Eviran mukaan akupunktiota saa eläimille antaa vain koulutuksen saanut henkilö, jolloin on selvää, että neuloja ei saa itse pistellä, ellei ole saanut asianmukaista koulutusta.

Yrttiterapia on erittäin vanha hoitomuoto, joka perustuu yrttien ja kasvien parantavaan vaikutukseen. Yrttien parantavista ominaisuuksista alkaa olla tieteellistäkin näyttöä yhä enemmän. Osa yrteistä on luokiteltu lääkkeiksi ja niitä ei pitäisi mennä suin päin antamaan eläimelle, vaan aina pitäisi ottaa yhteyttä yrtteihin perehtyneeseen henkilöön. Yrteillä ja yrttipohjaisilla lisillä ei saa korvata eläimen ravinnollisia tarpeita, vaan ravinnon vaatimat tarpeet tulee tyydyttää ruoalla.

Ja sitten se, mikä pitää aina lisätä. Yrtit eivät korvaa lääkinnällistä hoitoa. Ongelmien jatkuessa ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Kotona valmistettua ruokaa koiralle

Kotiruoka on yläotsikko laajalle kirjolle erilaisia ruokintavaihtoehtoja. Kotona valmistettu koiranruoka voidaan keittää tai antaa raakana. Sitä voidaan tarjoilla viljojen kanssa tai ilman. Voidaan antaa kokonaisia tai hienonnettuja lihaisia luita, tai pelkkää lihaa kalsiumlisällä. Voidaan suosia lähi-, tuore- tai luomuruokaa... Vaihtoehtoja löytyy! Eri suuntauksia löytyy myös useita, kuten esimerkiksi BARF (bones and raw food), ancestral diet, TCM (perinteinen kiinalainen lääketiede) ravintoterapia, proteiini-, rasva- ja hiilihydraattidieetit tai tietyt valmisateriat, jotka voimme luokitella ennemminkin kotiruokaosastolle kuin teollisiin koiranruokiin.

Ensimmäinen ja tärkein asia ruoan valmistuksessa on vaihtelevuus ruoka-aineiden suhteen. Samaa ruokaa päivästä toiseen syövät koirat (ja niin myös ihmiset) kehittävät helpommin ruoka-aineallergioita. Kannattaa siis antaa vaihtelevaa ruokaa oikeissa mittasuhteissa.

Toinen tärkeä seikka on ruoan tasapaino. Tasapainoisessa ruoassa koira saa yksilötasolla oikean määrän kalsiumia ja muita kivennäisaineita ja vitamiineja sekä proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja oikeassa suhteessa. Tasapainon saavuttamiseksi on syytä miettiä myös, tarvitaanko joitakin lisiä tai pitäisikö esimerkiksi lihaisten luiden määrää pienentää.

Raakaruokinta

Lihaisat luut

Lihaisia luita pitäisi ruoassa olla 30 - 50 % kokonaismäärästä. Terveen koiran ruokinnassa voi kokeilla eri lihan lähteitä: kanan siivet ja kaulat, kalkkunan siivet ja kaulat, possun-, lampaan- ja naudan liha, riistaeläimen liha sekä kalat. Liiallinen luun määrä vääristää kalsiumtasapainoa ja voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin. Koiran uloste tulee ulos vaaleana, jos se sisältää liikaa kalsiumia. Raakaruoan syöjän uloste on normaalin väristä, mutta muuttuu muutaman päivän jälkeen vaaleaksi. Liian suuri määrä lihaisia luita voi aiheuttaa koiralle ummetusta ja vääristää kalsium-natrium tasapainoa.

Suurimmalle osalle koirista lihaiset luut eivät aiheuta ongelmia, mutta joillekin koirille on tullut hampaiden rikkoutumisia. Erittäin pieni mahdollisuus on, että luut tekisivät tukoksen tai haavauman suolistoon. Lisäksi pelätään bakteerien määrän kasvua, jolloin usein unohtuu ihan maalaisjärki ja se, että koiran vatsan hapot ovat erittäin tehokkaat - ovathan koiraeläimet myös haaskansyöjiä.

Sisäelimet

Sisäelimiä koiran ruokavaliosta tulisi olla 10 - 20 %. Puolet tästä määrästä on hyvä olla sydäntä, joka on ravintoarvoltaan erinomainen. Toinen puolisko täytetään maksalla ja munuaisilla, joiden vitamiini- ja kivennäisainepitoisuus on myös erinomainen. Muita sisäelimiä voidaan lisätä ruoan joukkoon, vaikkakin pieninä määrinä. Liiallinen määrä sisäelimiä voi tehdä ulosteen löysäksi, joten on parempi antaa sisäelimet pieninä määrinä joka aterialla.

Loput ruoasta

Jauheliha, kananmuna, maitotuotteet, kasvikset, hedelmät ja viljat ja omien ruokien jämät täyttävät prosentuaalisen lopun ruoan kokonaismäärästä.

Jauheliha

Jauhelihan on myös oltava peräisin vaihtelevista lähteistä, kuten naudan, possun, lampaan, kanan tai kalkkunan lihasta. Lihaa voi antaa isompinakin kimpaleina tai sitten aivan jauhettuna. Anna koirallesi ruoan kokonaismäärästä vain puolet yhtä eläinproteiinilähdettä. Jos ruokit koirasi pääsääntöisesti kanansiivillä, anna sisäelimet ja jauheliha esimerkiksi naudasta.

Kananmuna

Kananmunan sulavuusarvo on lähes 100 %, joten se on yksi parhaista ravintolähteistä. Kananmunaa voidaan antaa koiralle päivittäin tai joka toinen päivä. Kananmunan valkuaisessa oleva avidiini-proteiini sitoo biotiinia, mutta koska keltuaisessa biotiinia on runsaasti, pitäisi kananmunia syöttää kilokaupalla, jotta koiralla alkaisi ilmetä biotiinin puutosta.

Maitotuotteet

Maitotuotteet ovat eläinperäisiä proteiinilähteitä ja niihin voidaan luetella esimerkiksi jogurtti, piimä ja raejuusto. Kefiiristä ja jogurtista koirat saavat probiootteja, jotka tukevat suoliston hyvää bakteerikantaa.

Kasvikset, hedelmät ja viljat

Kasvikset pitää aina pienentää, niitä ei saisi antaa kokonaisena. Syynä tähän on lihansyöjän lyhyt suolisto, joka ei pysty imeyttämään/pilkkomaan kasviperäisiä ruokia kovin hyvin. Koiran suolisto on tehty lihan sulattamiseen, ei kasvin pilkkomiseen. Höyryttäminen on hyvä tapa saada kasvikset sulavampaan muotoon. Hyviä kasviksia koiralle ovat mm. parsakaali, porkkana, kaalit yleensä, kaikki vihreät lehtikasvikset, selleri ja kurkku.

Hedelmiä, kuten banaania, omenaa, melonia ja vaikka papaijaa ja mangoakin, voidaan antaa koiralle pieninä määrinä, kuten myös marjoja. Viinirypäleitä ja rusinoita ei saisi antaa koiralle, koska ne voivat aiheuttaa joillekin yksilöille munuaisongelmia.

Viljat, palkokasvit sekä muut tärkkelyspitoiset ruoat ovat halpoja kalorilähteitä koirille. Nämä voivat aiheuttaa joillekin koirille mm. niveltulehdusta. Viljat eivät periaatteessa kuulu koiran ruokavalioon ollenkaan. Lisäksi viljojen ja erilaisten puurojen syöttäminen antaa ylipainoiselle koiralle liikaa tyhjiä kaloreita. Viljoja kannattaa myös antaa hyvin varovasti, jos koiralla on hiivaongelmia, syöpä tai muita vakavia sairauksia, jolloin runsas hiilihydraattien saaminen on haitallista.

Lisät

Kalaöljyistä koirat saavat tärkeitä omega-3 rasvahappoja. Välttämättömistä rasvahapoista on hyötyä monissa terveysongelmissa. Helokkiöljy on erinomainen ihon, pigmentin ja turkin hoitoon.

Merilevävalmisteet antavat energiaa ja tukevat paranemista. Merilevästä on myös hyötyä niille koirille, jotka eivät saa tuoreita vihreitä vihanneksia.

Valkosipuli on tulehdusta, hiivan ja bakteerin kasvua estävä lääkeyrtti, jonka käytössä on muistettava, että liiallisena määränä annettuna se voi aiheuttaa anemiaa.

Omenaviinietikka on hyvä kivennäisaineiden lähde.

Raakahunajassa on myös bakteereja ehkäiseviä ainesosia

Neitsytkookosrasvan on todettu auttavan bakteerien, virusten ja hiivan tuhoamisessa.

Yrtit toimivat lääkkeen tavoin ja niiden antamisessa kannattaa tukeutua asiansa osaavaan henkilöön.